Fylder ikke så meget

Billigste løsning for kommunen

Tre uger før påske 2017 sprang oliefyret på Slemminge Gl. skole læk. Skolen bruges i dag som samlingssted for flere lokale foreninger. Der skulle findes en ny form for opvarmning af stedet, der blev blandt andet kigget på jordvarme og pillefyr.

- Vi valgte nærvarme, fordi det var den klart billigste løsning for kommunen, fortæller energikoordinator i Guldborgsund Kommune Jonas Knudsen.

Nærvarmeløsningen krævede en langt mindre investering end alternativerne. Samtidig skal der kun betales for den varme der bruges. At det også er en mere miljøvenlig form for varme spillede også ind. For kommunen vil gerne være så grøn som mulig.

- At vi har skiftet et gammelt oliefyr ud med varmepumper, hjælper på vores CO2 regnskab, forklarer Jonas Knudsen. Og så betyder det også noget, at anlægget stort set passer sig selv. Alt arbejde på Slemminge Gl. Skole udføres af frivillige. Havde man valgt et pillefyr, havde det krævet regelmæssig påfyldning. Arbejde der skulle have været udført af en frivllig.

En anden der også er glad og tilfreds, er viceværten på den gamle skole, Egon Nielsen. Han tvivlede på at anlægget kunne varme skolen op.

- Jeg var godt nok noget skeptisk til at begynde med, men det må jeg sige, det kører perfekt. Jeg troede ikke, det var nok, jeg troede, at den var underdimensioneret, fortæller han. Skolen er bygget i 1923 og er cirka 1.220 kvadratmeter stor.

Egon Nielsen er også imponeret over, hvor let det er at passe anlægget. Faktisk skal han stort set ikke gøre noget selv.

- Det eneste jeg skal gøre, er at justere forbruget, hvis der kommer noget som helst teknisk, skal jeg bare ringe, siger han. Men han har alligevel godt styr på indretningen, for han har arbejdet med vvs i mere end 25 år.

Også udendørs er han tilfreds med anlægget. Det var nødvendigt at grave et ekstra elkabel ned, så lidt gravearbejdet har der været.

De tre udendørs varmepumper står og summer langs den ene ydermur. Før de blev stillet op, var Egon Nielsen usikker på, om naboerne ville blive generet af dem, men umiddelbart hører de dem slet ikke, fortæller han.

- De larmer slet ikke i forhold til det jeg forestillede mig. Det er utroligt at sådan tre kasser, kan varme skolen op, mener han.

 

Elpatron som sikkerhed
Elpatron som sikkerhed

Der mangler ikke plads i skolens varmekælder, så den gamle vandtank er blevet hængende.

- Der er asbest i den, så det vil være meget bekosteligt at få den fjernet, forklarer Egon Nielsen.

I tilfælde af ekstremt koldt vejr, har anlægget har fået monteret en elpatron, som automatisk slår til, hvis det skulle komme til at knibe med varmen i de mange lokaler. Men det ændrer ikke den aftalte varmepris.

De udendørs områder bliver brugt at to hundeklubber til hundetræning. Indenfor er det især LFs Væveforening, der fylder i mange af de gamle klasseværelser, derudover har jagthornsblæserne 87, Slemminge-Fjelde Idrætsforening og Slemminge-Fjelde beboerforening også lokaler på skolen.
 

 

 

Se også